Recepty pro Pomalý hrnec
Recepty ke stažení zdarma
- Vaříme v elektrickém pomalém hrnci CrockPot (PDF) zde...
- Pomalý hrnec vaří za vás (PDF) zde...
- Recepty na stránkách CrockPot.cz zde...
- Recepty na www.Labuznik.cz zde...
Videorecepty
- Videa v češtině na YouTube zde...
Kuchařky placené
- Vaříme pomalu (paleo), autor Lucie Grusová (e-kuchařka) zde...
Několik rad a zkušeností, než se pustíte do vaření.
-
maso, které použijete na guláše a perkelty krájejte na stejně
velké kousky, nejlépe kostky o hraně asi 2 nebo 3 cm kvůli
rovnoměrnému vaření
-
maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepeme
-
cibuli do gulášů předem nedusíte jako při běžném vaření,
ale přidáte ji jemně nakrájenou přímo do masa
-
tuk(olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec používat, zvláště chcete-li,
aby bylo jídlo dietní
-
pokud se bez tuku neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje
-
do gulášů a perkeltů patří paprika, kterou nasypete přímo na maso;
jestliže chcete aby omáčka byla zbarvená více do červena, pak papriku
můžete lehce osmahnout na pánvičce na oleji a do masové směsi ji přidat
-
maso a všechny přísady smícháte dohromady a směs můžete nechat
přes noc proležet, je pak křehčí a dříve hotová
-
zahušťování omáčky v guláši či perkeltu se provádí tak, že se
hned na začátku do masové směsi přidá hladká mouka, škrob nebo jíška
-
do masové směsi se hned při přípravě přilije voda, masový vývar, víno
nebo smetana; vždy se používá jen takové množství, aby bylo maso
potopené v omáčce, protože další tekutina se uvolní z masa a prakticky
žádná se neodpaří, tak jako při běžném vaření či pečení , kdy vodu
několikrát doléváte
-
masový vývar nemusíte předem připravovat, stačí na maso nalít vodu a
přidat jemně rozdrobený hovězí, slepičí nebo zeleninový bujón a zamíchat
-
vaříte-li zeleninu s masem dohromady, většinou se zelenina vaří pomaleji,
proto ji dávejte v hrnci na dno a po obvodu hrnce a teprve na ni
doprostřed maso
-
do hrnce můžete dát i maso mražené, musíte však přidat asi 2dl teplé vody
nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná
mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot;
musíte pak počítat, že vaření bude o několik hodin delší
-
doporučujeme naplnit keramickou nádobu jídlem nejméně do poloviny
(topná spirála je pouze po obvodu hrnce), pokud dáte menší množství
pokrmu, musíte počítat s tím, že časy vaření budou o něco delší než
uvádíme v receptech
-
jídlo v pomalém hrnci pak vaříte podle potřeby; zapnete-li hrnec
na I. stupeň, vaření trvá asi 8h. Při stupni II. vaříte asi 4-5h;
časy vaření závisí na kvalitě masa a velikosti kousků