http://www.bionaire.cz/shop
elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Uzené ryby


motiv ryby

K uzení jsou vhodné jak mořské tak sladkovodní ryby a zejména ryby s vyšším obsahem tuku, například úhoři, kapři, sumci, pstruzi, lososovité ryby a mnoho dalších. Uzená ryba však není trvanlivá potravina,raději ji sníme čerstvě vyuzenou a nebudeme ji skladovat. Vždy si můžeme připravit čerstvou, na které si opravdu pochutnáme. Pokud nepoužijeme některou z marinád, můžeme před uzením ryby pouze nasolit kuchyňskou solí. Menší ryby po nasolení otočíme hřbetem dolů, aby při uzení sůl rovnoměrně pronikala do masa, větší kusy rozporcujeme na části, například na podkovy. Pokud to neuděláme a budeme ryby udit celé, musíme alespoň na několika místech naříznout hřbet, aby se sůl dostala do svaloviny. U větších ryb je lepší místo suchého solení použít solný lák, kdy na 10 kg ryb použijeme přibližně 0,5 kg soli rozpuštěné v 10 l vody. S lákem pak zacházíme jako s marinádou. Při uzení také nepokládáme nasolené ryby na sebe, ale vždy vedle sebe,protože by se sůl mohla dostat z vrchních do spodních a ty by potom byly přesolené. Se solí to ale nepřeháníme, postačí jí tolik jako při běžné kuchyňské úpravě.

Losos

Marináda: 1 polévková lžíce hnědého surového cukru, 1 polévková lžíce čerstvé citrónové šťávy, 2 polévkové lžíce bílého vína
Postup: Lososa naporcujeme na podkovy nebo na plátky silné asi 2 cm a naložíme na dvě hodiny do marinády.
Na mřížku v udírně položíme alobal a na alobal plátky lososa. Šťáva z lososa zůstane na alobalu. Udíme 30-40 minut.
Příloha: Pečivo a zeleninový salát.

Pstruh

Na uzení vybereme stejně velké vykuchané a očištěné pstruhy, které ze všech stran i zevnitř důkladně potřeme Míchanou bylinnou směsí. Pstruhy položíme na mřížku udírny (můžeme použít i alobal) a udíme 60 minut. Asi po půlhodině uzení můžeme maso znovu potřít Míchanou bylinnou směsí.
Příloha: Vařené brambory.

Kapr

Kapra naporcujeme na podkovy nebo na plátky stejně jako lososa. Naložíme do citronové a bylinné marinády a necháme marinovat dvě hodiny. Jednotlivé porce kapra položíme na mřížku udírny (na mřížku můžeme dát i alobal) a udíme 30-40 minut.
Příloha: Vařené brambory nebo pečivo.

předchozí strana
další strana